Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Jeffrey Sachs, som är huvudtalare vid SKAGENs Nyårskonferens i januari, har kallats "världens förmodligen mest betydelsefulle ekonom" av New York Times.

Numera är Jeffrey Sachs chef för The Earth Institute på Columbia University och speciell rådgivare till FN-chefen Ban Ki-Moon, och rankas som en av världens främsta experter på globaliseringen och dess utmaningar.  

Krisspecialist i Latinamerika och Östeuropa

I mitten på 1980-talet började Jeffrey Sachs som rådgivare för länder i kris. Bolivia, ett land med hyperinflation och svårigheter att betala tillbaka sina lån till internationella valutafonden (IMF) var hans första patient. Sedan följde Polen, där han blev ekonomisk rådgivare till Solidaritetsrörelsen. Han var också rådgivare till både den avgående Sovjetledaren Michail Gorbatjov och den tillträdande ryska presidenten Boris Jeltsin. Jeffrey Sachs blev världsledande på att guida kommunistiska länder in i en kapitalistisk värld.

Ett recept som kommit att nära förknippas med Jeffrey Sachs är ”chockterapi”. Det går ut på att liberalisera ett lands ekonomi genom att avskaffa priskontroller, avregleringar och privatiseratingar. Detta för att snabbt uppnå stabilisering. Ett recept som fungerat bra i länder som Polen och Tjeckien, men som också kritiserats för att ha skapat klyftor.

Fattigdomsbekämpare med Ban Ki-Moon, Bono och Jolie

Sedan 1995 har Jeffrey Sachs fokuserat på de allra fattigaste länderna i Afrika. Han har arbetat i mer än tjugo länder på kontinenten och varit rådgivare åt både regeringar och det internationella världssamfundet.  

Genom sitt arbete i Afrika och med FN:s milleniemål har Jeffrey Sachs lärt känna internationella celebriteter som rockartisten Bono och skådespelerskan Angelina Jolie, som båda blivit hans vänner. Jeffrey Sachs har över tid blivit mer kritisk till IMF:s åtgärder som han menar är otillräckliga för jordens fattiga länder.

Hyperproduktiv ekonom med litet sömnbehov

Jeffrey Sachs är omvittnat produktiv och sover ofta inte mer än 4-5 timmar per natt. Normalt går han upp vid femtiden i sitt hem i New York för att börja arbetsdagen. Ofta för att skypa med kollegor i andra tidszoner, innan morgontidningarna dimper ner vid halvjustiden.

Med många resdagar och ett högt tempo är han glad över att både hans äldre dotter, hans mor och hans syster bor på nära avstånd till hemmet där hans fru och yngre dotter bor. Ofta ses den utvidgade familjen äta middag någonstans i närheten av hemmet på Manhattans Upper West Side.

Jeffrey Sachs har skrivit hundratals akademiska artiklar och flera mer populärvetenskapliga böcker.  Tre av dessa är The End of Poverty , Common Wealth och The Price of Civilization som blivit New Yorks Times bestsellers.  Jeffrey Sachs har utnämnts av den amerikanska tidskriften Time till en av världens 100 mest inflytelserika människor och New York Times har kallat honom “förmodligen världens viktigaste ekonom”.

Hör vad Jeffrey Sachs har att säga om de ekonomiska utsikterna och utmaningarna för världsekonomin när han deltar som huvudtalare på SKAGEN Fonders Nyårskonferens i Stockholm i januari 2015. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up