Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

SKAGEN Kon-Tiki reste till Mongoliet för att lösa problem

För ett år sedan investerade tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki i Turquoise Hill Resources, ett gruvbolag som är börsnoterat i Kanada och USA. Bolaget äger 66 procent av Oyu Tolgoi, Mongoliets största koppar- och kolgruva i södra Gobiöknen. Gruvan drivs av australiensiska Rio Tinto, ett av världens största gruvbolag.

photo-1529002553897-6f5fdc76fa83.jpg

Förseningar i projektet

Projektet har dessvärre inte utvecklats som förväntat utan har blivit försenat och kostnaderna har ökat, vilket har pressat Turquoise Hill. Det råder också oenighet i Mongoliet om hur positivt projektet är för landet. Även om det hittills har inbringat mer än 2 miljarder dollar i skatt sedan starten 2013, har Mongoliet ännu inte fått utdelning för sitt direkta ägarskap.

Andra länder med utvecklings- och investeringsbehov får ofta royalties och tar ut avgifter mot att deras ägarandel minskas. Mongoliska myndigheter ville ha högsta möjliga ägarandel, och eftersom Mongoliets andel av investeringarna finansieras av Turquoise Hill, innebär det stora ränteutgifter som måste betalas innan ett överskott kan fördelas. De senaste prognoserna indikerar att detta ligger 10-15 år fram i tiden.

Oyu Ivanhoe.jpg

Möjliga lösningar

Under två dagar i Ulaanbaatar mötte SKAGEN Kon-Tikis portföljförvaltare Fredrik Bjelland representanter för utrikesdepartementet och regeringen, internationella ambassadörer, utvecklingsinstitutioner och den lokala ledningen i Oyu Tolgoi för att förstå Mongoliets position. Han mötte också Oyu Tolgois största långivare och de andra investerarna i Turquoise Hill för att diskutera möjliga lösningar.

– Situationen är komplex men vi är positiva till möjligheten till en lösning som gynnar alla parter, säger Fredrik Bjelland.  

– Dagens aktiekurs prisar inte in en lösning och det ger en potentiellt stor uppsida om det blir en lösning.

Fokus på hållbarhet

Fredrik blev imponerad av den infrastruktur som redan är på plats i Gobiöknen. Oyu Tolgoi producerar idag ca 150 000 ton kopparkoncentrat och 6,5 ton guld om året som exporteras via Kina. Gruvdriften är effektiv, speciellt när det kommer till vattenanvändning, där 88 procent kommer från återanvändning. Därmed är Oyu Tolgois vattenanvändning 2/3 lägre än det globala genomsnittet.

Även om utvecklingen av underjordisk drift är viktig framöver för verksamheten och lönsamheten, kommer befintlig infrastruktur att fortsätta användas. Lokala underleverantörer och anställda är välrepresenterade, och gruvan ger 72 000 arbetstillfällen lokalt. Dessutom har Rio Tinto startat flera program för att främja utbyte med andra projekt runtom i världen.

– Jag blev särskilt positivt överraskad över att mer än 70 procent av ledningen i Oyu Tolgoi består av lokalt anställda. Det visar att projektet redan har positiva kringeffekter som Mongoliet kan dra nytta av framöver, säger Fredrik.

Oyu lunch.jpg

Positiva till utvecklingen

Projektet fortskrider nu medan förhandlingar med myndigheterna pågår. Även om SKAGEN Kon-Tiki ställer sig positivt till utvecklingen, är det klart att tydligare förutsättningar för vidare finansiering krävs.

– Som långsiktiga investerare hoppas vi kunna fortsätta att stötta utvecklingen i ett av världens mest lovande områden. Våra andelsägare ska känna sig trygga med att vi avvaktar med vidare investeringar tills förutsättningar för vidare värdeskapande är på plats. Vi har varit tydliga med våra förväntningar till mongoliska myndigheter. Tillsammans med medägaren Turquoise Hill kan vi stödja och ta del av vidareutvecklingen i Mongoliet och dess enorma resurser, säger Fredrik.

Bakgrund: Oyu Tolgoi
Under 2005 gjorde Turquoise Hills föregångare Ivanhoe Mines, ett fynd som skulle visa sig vara en av de största och mest betydelsefulla kopparfyndigheterna under det senaste decenniet. Med hjälp av australiensiska Rio Tinto, som nu är största ägaren i Turquoise Hill, planerade man att utveckla Oyu Tolgoi-gruvan i två faser. Ett dagbrott som påbörjades 2010 och började producera 2013, och en underjordisk gruva som påbörjades 2016. En av grundstenarna var att gruvan skulle komma det mongoliska folket till godo genom en direkt ägarandel på 34 prcsent och betydande intäkter från royalties, skatter och avgifter.
Bakgrund: Ivanhoe Mines
Ivanhoe Mines är ett bolag i SKAGEN Kon-Tikis portfölj, som projekterar i Demokratiska republiken Kongo och Sydafrika. Både Ivanhoe och Turquoise Hills är grundade av Robert Friedland.
Tillväxtmarknader

Tillväxtmarknader erbjuder ett snabbt värdeskapande

Tillväxtmarknader är spännande områden för investerare som vågar ta risker och har modet att ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Tillväxtmarknader

Vykort från Brasilien, Del III: Raízen och bioenergi

SKAGEN Kon-Tikis portföljbolag Raízens cirkulära syn på energiproduktionen belyser Brasiliens ...

Vykort från Brasilien, Del II: Suzano – Materialjätten

Ett av de största innehaven i SKAGEN Kon-Tiki är det brasilianska materialbolaget Suzano. Som ...

SKAGEN Kon-Tiki: En unik kombination av värde och kvalitet

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki fortsätter att leverera överavkastning med hjälp av bra ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up