Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
4 min lästid

Dämpade förväntningar på Kina ger bättre möjligheter

Som vi har sett gång på gång i andra marknader, och under det senaste året i Kina, kan kombinationen av hög värdering och svagare utsikter leda till kraftiga aktiemarknadskorrigeringar.

Under sådana omständigheter kan en aktivt förvaltad portfölj med fokus på de företag som tål press utifrån och kan ta marknadsandelar prestera bäst. SKAGEN Kon-Tiki har varit tålmodig i sitt förhållningssätt till investeringar i Kina just på grund av för höga förväntningar. När dessa nu har kommit ner till en realistisk nivå ser vi större möjligheter. Denna uppfattning bekräftades när SKAGEN Kon-Tiki besökte Kina i januari.

Förstärkning av prisfallet

Vad har lett till dessa dämpade förväntningar? Först och främst är det klart att press utifrån, särskilt i form av handelskriget med USA, har haft en negativ inverkan på både exportkänsliga bolag, särskilt i Guangdong-provinsen, men också på konsumtionen – särskilt bland medelklassen i storstäderna.

Dessutom har Kinas ekonomiska och politiska klimat hårdnat på grund av regeringens försök att få bukt på okontrollerad kredittillväxt utöver traditionella kanaler som banker och offentliga institutioner. Detta har lett till en minskning av likviditeten, särskilt för små och medelstora (icke-statliga) företag. Det har i sin tur lett till lägre aktivitetsnivåer, högre finansieringskostnader och i flera fall betalningsproblem i värdekedjan för många företag. När större ägare i många börsnoterade företag dessutom har belånat egna aktier för att frigöra likviditet, har kursfallen i många företag ytterligare förstärkts.

Fortsatt stark konsumtion

På konsumentsidan har stramare finansiering lett till mindre inköp av exempelvis bilar, elektronik och hushållsapparater, och till viss del lyxvaror. Det som är intressant är att detta inte återspeglas i konsumtionsvaror där tillväxten fortfarande är relativt stark, särskilt i mindre städer där inkomsttillväxten fortsatt är hög jämfört med västerländska normer. Ofta ser man också att lokala företag tar marknadsandelar från utländska aktörer på grund av bättre förståelse för lokala preferenser och innovativa koncept. I 13-miljonersstaden Shenzhen, 15 minuter med tåg från Hongkong, fick vi själva vänta i 40 minuter på bord på Sichuan hotpot-kedjan Haidilao en onsdagskväll. Ingen västerländsk snabbmatskedja fanns i sikte.

Elbilar dominerar

En annan sak som slog oss när vi besökte Kina var den otroligt snabba utvecklingen av elbilar i storstäderna. Elon Musks tillkännagivande av en ny Teslafabrik i Shanghai fick stor uppmärksamhet i västerländsk media, men har Kina redan utvecklat en stor elbilindustri. Med över 1,2 miljoner sålda elbilar 2018 och planer på att öka med 30% per år, är detta strategiskt viktigt för Kina, som är världens största importör av olja och där många av de stora städerna kämpar med luftföroreningar. I Shenzhen är de flesta taxibilar och alla bussar redan elektriska och många städer tillåter bara en ökning av antalet bilregistreringar för elbilar.

Även om en stor del av tillväxten drivs av offentliga bidrag som trappas ner över tid, tror vi att tillväxten kommer att fortsätta på grund av en mycket stark ökning av varumärken, modeller och motorval. Det är just den här typen av tillväxt som vi tror att våra koreanska batteriproducenter (LG Chem och Samsung SDI) och våra koppartillverkare kan dra nytta av under de kommande åren.

Kinas mest intressanta finansbolag

Vi träffade också flera företag inom finanssektorn, där det mest spännande företaget i Kina enligt vår uppfattning är försäkringsgiganten Ping An Group. Bolaget togs in i SKAGEN Kon-Tikis portfölj i höstas. Förutom att vara ett av världens största livförsäkringsbolag har Ping An byggt upp en imponerande portfölj av teknikföretag inom finans och hälso- och sjukvård. Med över 500 miljoner registrerade användare på deras teknologiplattformar har företaget just börjat konvertera dem till kunder för alla bank- och försäkringstjänster. Med en värdering på endast en gång ”embedded value”* återspeglas inget av denna framtida korsförsäljning i dagens aktiekurs.

Se också:

Fem anledningar att investera i tillväxtmarknadena

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki

* Värdet av dagens marknadsjusterade egna kapital plus förväntat nuvärde för de försäkringspolicies som bolaget sitter på i dag.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up