Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Mohamed El-Erian: En fragmenterad värld behöver aktiv förvaltning

På SKAGENs Nyårskonferens i början av januari gjorde El-Erian det klart att han anser att centralbankerna inte har hanterat inflationen på ett särskilt imponerande sätt. Det är framför allt två misstag som har varit centrala, anser han. För det första var det fel att kalla inflationen övergånde. Konsekvensen av detta har blivit att inflationen har underskattats. Det leder till El-Erians nästa poäng: Centralbankerna har inte agerat tillräckligt fort, vilket ytterligare har förvärrat situationen.

På Nyårskonferensen beskrev El-Erian tre möjliga utvägar av de allvarliga problem som har uppstått:

1. Centralbankerna kan hålla sig fast vid målet att få ner inflationen till 2 procent – och riskera att förstöra ekonomin.

2. Man kan ändra inflationsmålet – och därmed förstöra sin trovärdighet.

3. Man kan i princip lura folk och hoppas att inflationen ska vara stabil och att samhället lär sig leva med detta.

Som det ser ut nu kommer en tredjedel av alla länder att hamna i någon form av lågkonjunktur mot slutet av 2023, enligt El-Erian. Alla de stora ekonomierna, USA, Europa och Kina kommer att bromsa in, men det kommer antagligen ske av olika anledningar. Kina kommer att göra det med bakgrund av Covid-situationen som de vill ha under kontroll och därmed kommer landet att bromsa den globala tillväxten. Europa måste ta itu med energisituationen, vilket också kommer sakta ner tempot. El-Erian menar därför att investerare egentligen bara kan kika mot USA, han beskriver det som "det renaste av de smutsiga kläderna".

El-Erian betonade i sitt uppskattade anförande att USA enbart kommer hamna i en lågkonjunktur om den amerikanske centralbanken trycker in dem i en.

Om man sedan toppar detta med utvecklingen i Japan, där centralbanken nu tillåter ökade fluktuationer i de tioåriga statsobligationerna, så hamnar man enligt El-Erian som investerare i en strukturell osäkerhet där centralbankerna inte längre har verktygen för att råda bot på denna osäkerhet. Investerare kan därför se fram emot en resa med många gupp på vägen innan situationen förbättras. Men det finns en sak som kan göra resan trevligare, enligt experten – nämligen aktiv förvaltning. Genom aktiv förvaltning kan du som investerare skydda dig mot den strukturella osäkerheten som kan ligga framför oss.

Läs mer om Nyårskonferensen

Nyårskonferensen

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

Eliot Higgins är grundaren av Bellingcat, en utredningsgrupp som använder sig av öppna källor på ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ...

Rysslandsexperten Fiona Hill: Sanningen bakom det politiska spelet

Fiona Hill, geopolitisk expert och tidigare säkerhetsrådgivare i Vita Huset, talade på SKAGEN ...

Goda utsikter på tillväxtmarknaderna

Man måste våga vara konträr och leta efter de riktigt bra aktiefynden. Det är där de stora ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up