Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

Eliot Higgins: Open-source data kan bekämpa Putins propaganda

den 9 mars 2023

Eliot Higgins var en av talarna på Nyårskonferensen 2023. I sin föreläsning förklarade han hur Bellingcat fungerar: Människor lämnar efter sig digitala spår i form av videor, bilder eller annat material, som utredningsgruppen Bellingcat samlar in. De analyserar sedan materialet bland annat genom att bestämma den så kallade geolokaliseringen – de vill säga var på jordklotet en video eller bild togs. Med hjälp av geolokalisering kunde Eliot Higgins och Bellingcat visa mobiliseringen av ryska trupper vid den ukrainska gränsen före invasionen.

Det är inte bara för att bestämma rörelse eller plats som Bellingcats metoder har visat sig vara effektiva. Man har också kunnat vederlägga rysk propaganda genom att bevisa att ryssarnas berättelser inte var korrekta. Ett av exemplen Higgins lyfte fram vid Nyårskonferensen var ett foto på en gravid kvinna som evakuerades från ett sönderbombat sjukhus i Mariupol i sydöstra Ukraina. Ryssarna hävdade att kvinnan bara bar "realistiskt smink" och att det därför var ett ukrainskt försök till propaganda. Till ryssarnas besvikelse kunde Bellingcat via drönare, satellitbilder och kvinnans Instagramkonto bekräfta att sjukhuset verkligen hade blivit bombat och att kvinnan faktiskt var gravid. Samma metoder har också använts för att motbevisa ryska påståenden om att Ukraina hade "planterat" döda kroppar på platser där internationell press hade tillåtits tillträde.

- Tror du att vi kommer att uppleva mer desinformation på finansmarknaderna, frågade moderatorn Siri lill Mannes.

- Risken är störst i de så kallade BRICS-länderna, de fem ledande tillväxtmarknaderna, det vill säga Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, förklarade Higgins. Han menar att risken är större där än i väst, där fokus har legat på Mellanöstern och Ukraina.

Bellingcat finansieras via donationer, crowdfunding och försäljning av dokumentärer. De data som ligger till grund för Bellingcats arbete är i princip fritt tillgängliga. Det är därför det finns många personer som gör det som Bellingcat är experter på. Eliot Higgins är inte orolig för det och han beskriver det som ett "community". Han förklarar också att det är en av disciplinens styrkor: Du behöver ingen universitetsexamen för att göra skillnad.

Du kan se hela Eliot Higgins presentation på SKAGEN Fonders Nyårskonferens här.

Nyårskonferensen

Aswath Damodaran: Osäkerhet är en fördel för aktiva förvaltare

På SKAGEN Fonders Nyårskonferens 2023 förklarade finansprofessorn och värderingsgurun Aswath ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Nyårskonferensen

Rysslandsexperten Fiona Hill: Sanningen bakom det politiska spelet

Fiona Hill, geopolitisk expert och tidigare säkerhetsrådgivare i Vita Huset, talade på SKAGEN ...

Mohamed El-Erian: En fragmenterad värld behöver aktiv förvaltning

Aktiv förvaltning är svaret på många av de problem som investerare kommer att uppleva i framtiden, ...

Goda utsikter på tillväxtmarknaderna

Man måste våga vara konträr och leta efter de riktigt bra aktiefynden. Det är där de stora ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up