Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

3 min lästid

Han har hållbarhet som arbetsuppgift

Med rekryteringen av Sondre Myge Haugland stärker SKAGEN ytterligare arbetet med att synliggöra och integrera hållbarhet i investeringarna.

Sondre har varit engagerad i samhällsfrågor sedan barnsben. Han har en master i politisk ekonomi och en bakgrund som energimäklare, där han fick erfarenhet av att bygga en bred portfölj med finansiella produkter.

Det ska aldrig handla om att bara se bra ut på pappret! Vi behöver förhålla oss till globala realiteter och hitta möjligheter där vi kan påverka.

Hållbarhet mer än en trend

I SKAGEN arbetar han med att förvalta hållbarhetspolicyn. I nära samarbete med portföljförvaltarna screenas varje potentiellt bolag mot policyn, såväl innan en investering görs som löpande efter att den har tagits tas in i portföljen.

Han reser också runt för att träffa kunder, deltar på hållbarhetskonferenser och arbetar med att utveckla och kommunicera hur SKAGEN arbetar med hållbarhet.

Att undvika greenwashing (när ett företag försöker framstå som mer hållbart än vad det är) ligger honom varmt om hjärtat:

– Det ska aldrig handla om att bara se bra ut på pappret! Vi behöver förhålla oss till globala realiteter och hitta möjligheter där vi kan påverka – genom aktivt ägarskap för att  skapa materiella förändringar. På SKAGEN engagerar vi oss i bolagen och vill vara med på deras hållbarhetsresa för att göra skillnad på riktigt. Dessutom ska vi kombinera det med att leverera en god avkastning. Våra förvaltare är bra på att vara eftertänksamma när det gäller hållbara investeringar. De kastar sig inte bara på den ”gröna bollen” utan styrs av sina värderingar långsiktigt, säger han.Aktivt ägarskap som gör skillnad

SKAGEN har en uttalad värdebaserad investeringsfilosofi, som går ut på att hitta undervärderade bolag med potential att omvärderas. Inte sällan går förvaltarna mot strömmen och investerar i bolag som kan ha sämre rykte inom hållbarhet, men som tar tydliga initiativ och har en bevisad vilja att förbättra sig på området.

Som en mycket aktiv ägare engagerar sig SKAGEN i varje enskilt fall, och arbetar med bolagen hela vägen fram till mål. På så sätt kan bolagets värdering öka i takt med att omvärlden får upp ögonen för förbättringarna.

Skapar möjligheter

Och medan hållbarhet vid företagsvärdering historiskt varit ett mer defensivt arbete centrerat kring att hantera och undvika risker, handlar det idag i högre grad om att identifiera möjligheter och framkalla värde genom förbättringar av miljö-, samhälls- eller bolagsstyrningsaspekter. Att arbeta med bolagen och få till stånd hållbarhetsförbättringar är ett sätt att generera överavkastning.

– Vi ska vara goda investerare, alla investeringar ska vara hållbara. Men vi måste också kombinera det med vår huvuduppgift att generera god avkastning till våra andelsägare, säger Sondre.

Visionen om fem år är SKAGEN inte bara verkar i det tysta utan tydligt visar mer av det hårda arbete inom engagemang i bolag och ansvarsfulla investeringar som görs.

– Omvärlden ska känna till var SKAGEN står i hållbarhetsfrågor och veta att det är en sammansvetsad del av SKAGENs identitet, säger han.

Aktivt ägarskap
Vi vill göra skillnad och engagerar oss i varje enskilt bolag som vi äger.
Läs mer arrow_right_alt
Hållbarhet

SFDR: Vad är det och hur kommer det att påverka mig som kund?

Du kanske redan har hört talas om det, EU:s nya hållbarhetsförordning som håller på att införas på ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Hållbarhet

Det är så vi engagerar oss i hållbarhet i bolagen

En viktig del i arbetet som aktiv förvaltare är att granska bolagen grundligt och driva dem i en ...

Vykort från Brasilien, Del III: Raízen och bioenergi

SKAGEN Kon-Tikis portföljbolag Raízens cirkulära syn på energiproduktionen belyser Brasiliens ...

Hållbarhetsrapport ESG: Hållbara investeringar förändras

Vad är egentligen hållbara investeringar nuförtiden? Att navigera sig i ett ständigt föränderligt ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning beror bland annat på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie-, valuta-, och räntemarknaderna. Även konjunkturen, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. På grund av fondernas sammansättning och fondbolagets förvaltningsmetoder, kan fonder med riskklass 6-7 både minska och öka kraftigt i värde. Fonderna är denominerade i NOK. Avkastningen kan öka eller minska på grund av valutakursförändringar. Innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up