Till innehåll på sidan
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
3 min lästid

Han har hållbarhet som arbetsuppgift

Med rekryteringen av Sondre Myge Haugland stärker SKAGEN ytterligare arbetet med att synliggöra och integrera hållbarhet i investeringarna.

Sondre har varit engagerad i samhällsfrågor sedan barnsben. Han har en master i politisk ekonomi och en bakgrund som energimäklare, där han fick erfarenhet av att bygga en bred portfölj med finansiella produkter.

Det ska aldrig handla om att bara se bra ut på pappret! Vi behöver förhålla oss till globala realiteter och hitta möjligheter där vi kan påverka.

Hållbarhet mer än en trend

I SKAGEN arbetar han med att förvalta hållbarhetspolicyn. I nära samarbete med portföljförvaltarna screenas varje potentiellt bolag mot policyn, såväl innan en investering görs som löpande efter att den har tagits tas in i portföljen.

Han reser också runt för att träffa kunder, deltar på hållbarhetskonferenser och arbetar med att utveckla och kommunicera hur SKAGEN arbetar med hållbarhet.

Att undvika greenwashing (när ett företag försöker framstå som mer hållbart än vad det är) ligger honom varmt om hjärtat:

– Det ska aldrig handla om att bara se bra ut på pappret! Vi behöver förhålla oss till globala realiteter och hitta möjligheter där vi kan påverka – genom aktivt ägarskap för att  skapa materiella förändringar. På SKAGEN engagerar vi oss i bolagen och vill vara med på deras hållbarhetsresa för att göra skillnad på riktigt. Dessutom ska vi kombinera det med att leverera en god avkastning. Våra förvaltare är bra på att vara eftertänksamma när det gäller hållbara investeringar. De kastar sig inte bara på den ”gröna bollen” utan styrs av sina värderingar långsiktigt, säger han.Aktivt ägarskap som gör skillnad

SKAGEN har en uttalad värdebaserad investeringsfilosofi, som går ut på att hitta undervärderade bolag med potential att omvärderas. Inte sällan går förvaltarna mot strömmen och investerar i bolag som kan ha sämre rykte inom hållbarhet, men som tar tydliga initiativ och har en bevisad vilja att förbättra sig på området.

Som en mycket aktiv ägare engagerar sig SKAGEN i varje enskilt fall, och arbetar med bolagen hela vägen fram till mål. På så sätt kan bolagets värdering öka i takt med att omvärlden får upp ögonen för förbättringarna.

Skapar möjligheter

Och medan hållbarhet vid företagsvärdering historiskt varit ett mer defensivt arbete centrerat kring att hantera och undvika risker, handlar det idag i högre grad om att identifiera möjligheter och framkalla värde genom förbättringar av miljö-, samhälls- eller bolagsstyrningsaspekter. Att arbeta med bolagen och få till stånd hållbarhetsförbättringar är ett sätt att generera överavkastning.

– Vi ska vara goda investerare, alla investeringar ska vara hållbara. Men vi måste också kombinera det med vår huvuduppgift att generera god avkastning till våra andelsägare, säger Sondre.

Visionen om fem år är SKAGEN inte bara verkar i det tysta utan tydligt visar mer av det hårda arbete inom engagemang i bolag och ansvarsfulla investeringar som görs.

– Omvärlden ska känna till var SKAGEN står i hållbarhetsfrågor och veta att det är en sammansvetsad del av SKAGENs identitet, säger han.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up