Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Oktober: Höga energipriser och stigande inflation

den 16 november 2021

Det var en positiv månad för de globala aktiemarknaderna i oktober. Bolagens goda resultat reducerade investerarnas oro för inflation och flaskhalsar i leverantörsleden, om än för en kort stund. Tillväxtmarknaderna hade större motgångar, där högre energipriser innebar sämre likviditet i flera av ekonomierna. Samtidigt fortsätter regelåtstramningarna i Kina att fortfarande ha en dämpande effekt.

Inflationen däremot, har en positiv effekt på fastighetsmarknaden, liksom de branscher som får ett uppsving när priserna stiger och leverantörsleden kämpar för att leverera sina varor.

SKAGEN Global

Vår globala aktiefond SKAGEN Global hade en bra oktober månad, både i relativa och absoluta tal. Fonden avslutade oktober med en avkastning på 6,5 procent mot index på 3,2 procent. De senaste fem åren har fonden också legat före index med 15,4 mot 13,6 procents årlig genomsnittlig avkastning.

Månadens bästa bidragsgivare var Microsoft som har levererat mycket god intäktstillväxt det senaste kvartalet och visar att affärsmodellens fokus på skalbarhet och innovation fungarar väl. I motsatt ände hittar vi VISA som fortfarande brottas med låg reseaktivitet. Detta innebär att internationella betalningar inte kommer att nå nivåerna man såg före pandemin förrän under 2023.

Läs månadsrapporten här.

SKAGEN Kon-Tiki

För tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki var oktober en månad i linje med de allmänna tillväxtmarknaderna. Fonden levererade något bättre avkastning än index för månaden, med -0,8 procent för fonden mot -0,9 för index. På fem års sikt ligger fonden fortfarande något efter index med 5,8 procent årlig genomsnittlig avkastning mot index 8,3 procent. Fonden har inte köpt eller sålt några poster under månaden.

Topplistan utgörs av kinesiska internetbolag som fått en renässans, både Alibaba och Prosus är månadens bästa bidragsgivare. Här hittar vi även kopparproducenten Ivanhoe Mines. På listan över de sämsta bidragsgivarna finns bolag som vi är vana vid att hitta bland de bästa bidragsgivarna. LG Electronics har tillväxt på topplinjen, men till skillnad från SKAGEN Kon-Tiki är marknaden orolig för högre råvarupriser.

Läs månadsrapporten här.

SKAGEN Focus

Med en avkastning på 1,1 procent hamnade fonden med fokus på små och medelstora bolag 2,1 procentenheter efter sitt jämförelseindex för månaden. På en femårshorisont har SKAGEN Focus gett 10,6 procent årlig genomsnittlig avkastning mot index på 13,6 procent.

Månadens bästa bidragsgivare var kopparproducenten Ivanhoe Mines, som fortsätter att överträffa marknadens förväntningar. En annan positiv bidragsgivare var biluthyrningsföretaget Sixt, som fortfarande åtnjuter en högre prisnivå.

I andra änden av skalan hittar vi spelutvecklaren Ubisoft. Marknaden är oroad över det kortsiktiga fokuset på de senaste spelsläppen, snarare än att se på den mycket ljusare långsiktiga bilden.

SKAGEN Focus förvärvade ytterligare en befintlig position i det undervärderade japanska konglomeratet Panasonic. Marknaden börjar gradvis gilla omstruktureringen, liksom företagets produktion av batterier för elbilar. Fonden köpte också in sig i ett nytt bolag, nämligen amerikanska Textainer, som är en av världens ledande uthyrare av fraktcontainrar. På grund av den ökade efterfrågan har företaget kunnat höja priserna rejält. Det bådar gott för framtida inkomster.

Läs månadsrapporten här.

SKAGEN Vekst

Den nordisk-globala fonden SKAGEN Vekst uppnådde en avkastning på 2,3 procent för oktober, mot 3,4 procent för indexet. Fonden ligger en bra bit före indexet hittills i år med 28,4 procent mot index på 23,1 procent. På en femårshorisont har SKAGEN Vekst gett 11,8 procent årlig genomsnittlig avkastning, mot index på 14,1 procent.

Månadens sämsta bidragsgivare var Samsung Electronics. Marknaden är orolig för fallande priser på minneskort, men det är inget som förvaltarna delar.

I toppen hittar vi danska Novo Nordisk som för tredje gången i år höjde vinstförväntningarna. De historiskt höga energipriserna gjorde att Bonheur ökat sina intäkter från förnybara energikällor, och var därmed också en av de bästa bidragsgivarna till fonden för oktober månad.

Läs månadsrapporten här.

SKAGEN m2

Fastighetsfonden SKAGEN m2 slutade upp 1,2 procent för oktober månad, mot sitt jämförelseindex som var upp 2,9 procent. På en femårshorisont är bilden betydligt mer positiv där fonden gett en årlig genomsnittlig avkastning på 9,5 procent, jämfört med 5,1 procent i samma period för sitt jämförelseindex.

Den amerikanska fastighetsmarknaden utvecklades bättre än den europeiska och asiatiska. Kontorsfastigheter ligger fortfarande en bit efter globalt, samtidigt som inflationen skapar svängningar för tillfället kommer det troligtvis vara positivt för fastighetsmarknaden framöver.

Månadens bästa bidragsgivare var norska Self Storage Group som hade en bra månad på börsen under oktober. Logistikbranschen hamnar på andra plats med svenska Catena. Längst ner hittar vi Brazilian Log som hade en stark kvartalsrapport men som straffades av marknaden på grund av den makroekonomiska utvecklingen.

Förvaltarna sålde ut det franskägda Icade på grund av en uppskjuten notering. Situationen på den kinesiska fastighetsmarknaden gör att fonden har sålt ut sig från kinesiska CR Land. Förvaltarna köpte in sig i US Hudson Pacific Properties, som äger de flesta av sina fastigheter på den amerikanska västkusten.

Läs månadsrapporten här.

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up