Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

5 min lästid

Goda resultat i augusti

Fina siffror för den globala ekonomiska tillväxten till följd av att fler länder gradvis öppnades, bidrog till att marknaden fortsatte uppåt i augusti. S&P 500-indexet hade till och med sin bästa avkastning i augusti sedan 1986. Det europeiska STOXX 600-indexet hade den bästa augusti på 11 år. Den amerikanska centralbanken förnyade sina åtaganden att hålla räntorna låga bidrog naturligtvis till det goda humöret på världens aktiemarknader.

Månaden såg också bra ut i SKAGENs fonder. Tre av våra fem aktiefonder slog sina respektive index och i topp hittar vi SKAGEN Focus, 2,48 procentenheter över index under augusti.

SKAGEN Focus

Vår högkoncentrerade aktiefond SKAGEN Focus levererade en stark absolutavkastning i augusti och slutade på en avkastning på 7,67 procent för månaden.  Särskilt japanska Hitachi bidrog. Företaget ligger i framkant inom hållbar utveckling i Japan och är därmed väl positionerat för att gynnas när den globala ekonomin återhämtar sig. Den kinesiska telekomjätten China Unicom var också en av fondens positiva bidragsgivare.

I den andra änden av spektrumet utmärkte sig en av fondens tidigare vinnare, gruvbolaget Roxgold med bland annat stora projekt i Elfenbenskusten. Detta blir märkbart eftersom innehavet har en vikt på 7,75 procent i fonden.

SKAGEN Focus-teamet har gjort flera justeringar under månaden. Bland annat har ytterligare förvärv gjorts i den japanska hisstillverkaren Fujitec efter lovande rapporter om en genomgång av bolagets kapitalallokeringar. SAF-Holland, som levererar komponenter till lastbilar, är också bland de bolag där Focus-teamet ser en framtid. SAF-Holland kommer att gynnas när transportsektorn återhämtar sig, och handlas just nu enligt portföljförvaltarna, till ett alltför pessimistiskt pris.

SKAGEN Kon-Tiki

Vår tillväxtmarknadsfond SKAGEN Kon-Tiki överavkastade också under månaden med en avkastning på 3,03 procent. Hyundai blev periodens bästa innehav. Den sydkoreanska biltillverkarens andel ökade genom goda intäkter och ökat fokus på företagets potential i framtidens billandskap. LG - både elektronikavdelningen och kemidivisionen - bidrog också positivt till SKAGEN Kon-Tikis avkastning. LG Chem håller på att omorientera produktionen från kemikalier till batterier, och levererade ett bättre resultat än väntat.

Den experimentella laxodlaren Atlantic Sapphire bidrog negativt denna månad eftersom pandemin har dämpat företagets byggverksamhet och därmed de kortsiktiga "fångstmöjligheterna". I SKAGEN Kon-Tiki tror man emellertid fortfarande att Atlantic Sapphire är en lovande investering eftersom företaget är nära att revolutionera laxodlingen med sina landbaserade anläggningar.

SKAGEN Global

Vår globala aktiefond SKAGEN Global slog också sitt jämförelseindex i augusti - med 0,92 procentenheter. Adobe var månandens bästa bidragsgivare. Mitt i pandemin har den amerikanska mjukvarugiganten lyckats vinna mark med sitt digitala utbud, till exempel program som Photoshop, Acrobat och InDesign, som fortfarande anses vara de bästa på marknaden.

Bland de positioner som drog i motsatt riktning i augusti hittar vi amerikanska Marsh & McLennan, som erbjuder ett brett utbud av konsulttjänster till näringslivet. Aktiekursen kunde inte hålla jämna steg med den kraftiga marknadsuppgången i augusti, men fondens förvaltare har fortfarande stort förtroende för att bolagets grundläggande potential är intakt.

I augusti köpte SKAGEN Global in sig ifinansbolaget MSCI, som är mest känt för sin flaggskeppsprodukt: MSCI-index. MSCI har god skalförmåga och är väl positionerad på en marknad med ökat fokus på hållbarhet. Under perioden sålde fonden bankkoncernen JP Morgan och  försäkringsbolaget Ageas, efter en lång period av motvind till följd av Covid-19 som försvagat företagens utsikter.

SKAGEN m2

Vår globala fastighetsfond SKAGEN m2 genererade en avkastning på 1,29 procent i augusti, vilket är 0,43 procentenheter sämre än index. Till de positiva bidragsgivarna under månaden hör de två japanska bolagen Keihanshin Building Co., som hyr ut kontorsbyggnader och annan kommersiella fastigheter, och Mitsui Fudosan, Japans största fastighetsinvesteringsbolag. I motsatta änden finner vi det det brasilianska logistikbolaget LOG.

I augusti tog SKAGEN m2 en ny position, det kanadensiska bolaget Allied Properties Real Estate, som specialiserat sig på utveckling och drift av stadskontorslokaler nära affärsdistrikten i de stora kanadensiska städerna. Lokalerna hyrs ut billigare än motsvarande i traditionella skyskrapor. Allied Properties Real Estate äger också tre datacenter i Toronto.

SKAGEN m2 fortsätter att integrera motståndskraftiga fastighetsbolag i ett antal delsegment som drivs av megatrender - såsom befolkningstillväxt och en åldrande befolkning. Samtidigt inser portföljförvaltarna att ingen är immun mot de enorma utmaningarna som nedgången i världsekonomin innebär.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst hade en bra månad och ökade med 3,52 procent, vilket var 0,9 procentenheter bättre än jämförelseindex.

De bästa bidragen kom från företag med huvudsaklig verksamhet inom förnybar energi, till exempel energiinnehavet Bonheur och danska Vestas, som producerar vindkraftverk. Det har kommit positiva signaler om ytterligare investeringar i denna sektor på senare tid.

Världens största elektronikföretag, Samsung Electronics, hamnade i den negativa delen av spektrumet denna månad. Bolaget levererade goda resultat under andra kvartalet, men nedgången i augusti beror på en av Samsungs största konkurrenter som varnar för svårare framtidsutsikter för RAM-industrin. Detta påverkade också förväntningarna på Samsung.

I augusti köpte förvaltarna fler aktier i försäkringsbolaget AIG och den danska läkemedelskoncernen Novo Nordisk. Det finns mycket som tyder på en uppgång i båda bolagen efter en period med svagare aktiekurser. Efter goda framsteg i Vestas trimmades positionen något, medan fonden sålt sig helt ut ur rederiet Stolt-Nielsen för att investera i bolag som förvaltarna har mer tro på.

Läs mer om vad som påverkade fondernas utveckling i månadsrapporterna.

Intresserad av fonder och fondsparande?

Utforska våra temasidor med nyheter, fördjupande artiklar och perspektiv på olika ekonomirelaterade ämnen.

Läs mer arrow_right_alt
Börsen

Februari: Marknaderna fortsatte att överraska

De globala aktiemarknaderna ångar på med oförminskad styrka. Starka resultatrapporter och fortsatt ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Januari: Globala marknader fortsatte uppgången

Marknadsoptimismen är fortfarande hög och har drivit de globala aktierna uppåt i januari. För ...

Alexandra Morris: Detta blir viktigt i 2024

Vad bör man som investerare tänka på -och vad kommer att prägla marknaderna under 2024? Det är ...

Q4: Återhämtningens kvartal

Inflationsbekämpningens år är nu bakom oss, med centralbanker som höjt sina styrräntor i sällan ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up