Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

7 min lästid

Goda framtidsutsikter bidrog till aktiefondernas utveckling under fjärde kvartalet

Inte mycket var som vanligt 2020 och inte heller sambandet mellan den reala ekonomin och aktiemarknadens starka återhämtninge under det senaste halvåret. Fjärde kvartalet fick medvind av godkända vacciner och fortsatte penningpolitiska åtgärder, och aktiemarknaden avslutade året på en högre nivå än föregående kvartal. Nedstängningar och den omfattande användningen av hemmakontor ledde till en kraftig ökning för teknikaktier. Mot slutet av året hade värdelaktier en solid comeback och mot slutet av året var det ett verkligt rally för värdebolag.

Under årets sista kvartal slog fyra av SKAGENs fem aktiefonder sina respektive index med god marginal. I toppen hittar vi SKAGEN Focus som slog sitt jämförelseindex med respektabla 10 procentenheter under kvartalet. SKAGEN Vekst och SKAGEN Kon-Tiki hade också stark vind i seglen.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus koncentrerar sig på globala små och medelstora företag och levererade god avkastning under fjärde kvartalet. Fonden avslutade perioden med en avkastning på 14,93 procent mot index, som slutade på 4,41 procent.

Den bästa bidragsgivaren under fjärde kvartalet var den kanadensiska kopparproducenten Ivanhoe Mines. Under året har aktien stigit med över 70 procent, efter ett starkt 2019. Nu närmar sig den första produktionsdagen och förvaltarna ser fortfarande en betydande uppåtriktning på kort sikt.

Bland de mindre framgångsrika innehaven hittar vi japanska Hitachi Construction Machinery, som var under press på grund av obekräftade rykten om att moderbolaget Hitachi övervägde en delvis försäljning av aktierna.

Under kvartalet sålde fonden ut OZ Minerals sedan aktien nådde kursmålet på bara två år. Eagle Materials såldes också av samma anledning.

Förvaltarna tog in i två finansbolag under perioden. Den japanska banken Resona Holdings, som kommer att dra nytta av ett antal konsolideringar av japanska banker, och österrikiska Raiffeisen Bank. Banken har tidigare varit i SKAGENs portföljer och riktar sig till både privatkunder och företag och som investeringsbank. Raiffeisen finns i 13 marknader och handlas till 50 procent av bokfört värde.

SKAGEN Kon-Tiki

Med 15,87 procent svarade tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki för kvartalets högsta avkastning och en ny rekordnotering. Fonden slog sitt jämförelseindex, som slutade på 9,12 procent.

Särskilt de sydkoreanska bolagen levererade goda resultat under fjärde kvartalet. Bland de bästa bidragsgivarna hittar vi LG Electronics, som var upp 50 procent under årets sista handelsdagar på den överraskande nyheten att företaget kommer att flytta in i elbilindustrin.

Samsung och Micron, två av världens största tillverkare av minneskort, gynnas också av bättre ekonomiska utsikter för denna sektor. Utbyggnaden av 5G-nätverk och omfattande användning av hemmakontor bidrog till den goda utvecklingen.

I SKAGEN Kon-Tiki tror förvaltarna att koppar kommer att vara en viktig resurs i grönare framtida generatorer och informationslagring. Fondens investering i Ivanhoe Mines, Turquoise Hill och Lundin Mining fick dragkraft från ökad popularitet för hållbarare företag men också för att råvaror i allmänhet blev mer eftertraktade.

Indiska UPL producerar kemikalier för jordbruk och drog ner, liksom China Life Insurance och den ryska stormarknadskedjan X5.

SKAGEN Kon-Tiki tog in åtta nya bolag under kvartalet. Två av dem var brasilianska Petrobras och ryska Lukoil. Båda är energibolag som ger fonden exponering mot eventuella ökade energipriser. Det indonesiska medieföretaget Nusantara handlas till ett förmånligt pris trots imponerande potential inom både reklam och innehållsproduktion. Förvaltarna köpte också in kinesiska Justbon, Korean Zinus, Chinese WH Group, Hon Ha och Foxconn Industrial Internet.

Under kvartalet sålde fonden sig ur Multichoice och Samsung SDI efter att båda företagen nådde och överskred förvaltarnas prismål.

SKAGEN m2

Fastighetsfonden SKAGEN m2 slog också sitt jämförelseindex under fjärde kvartalet med en avkastning på 2,41 procent mot 0,76 procent för jämförelseindex.

Periodens bästa bidragsgivare var den tyska kontors- och hotelloperatören Aroundtown, som gjorde en komplett vändning efter nyheten om ett godkänt vaccin. Företaget kämpade hårt under nerstängningen men fick stöd av ett enormt återköpsprogram. Kontorsoperatören Entra var också en bra bidragsgivare efter att flera svenska friare uppvaktade bolaget.

Bland de största negativa bidragsgivarna hittar vi särskilt aktörer som har visat sig vara motståndskraftiga under pandemin, som datacenteroperatören Equinix och lagringsbolaget Shurgard. Det finns inga omedelbara skäl till fallet, aktierna kan ha blivit offer för ett antal investerare som föredrar att lägga sina pengar på kontor, köpcenter, hotell och andra sektorer som har drabbats under pandemin.

Under kvartalet köpte SKAGEN m2 in sig i Americold, som driver fryshus. Americold är centralt i framtidens livsmedelsinfrastruktur med kylförvaring över hela världen. Fonden förvärvade också en liten andel i kinesiska 21 Vianet Group, ett av världens ledande datacenterföretag. Den amerikanska kontorsoperatören Colombia Property Trust, som fonden sålde ut under första kvartalet, togs också in på nytt.

Förvaltarna sålde sig ur Entra eftersom de fick ett bra pris till följd av ett möjligt svenskt förvärv.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst investerar i nordiska och globala aktier och levererade en avkastning på 12,05 procent under fjärde kvartalet mot jämförelseindex på 4,83 procent.

Även här var det Samsung Electronics som drog upp förutom den danska vindturbintillverkaren Vestas. De lyckas få stora order och marknaden var positiv till nyheten att företaget kommer att köpa sin joint venture-partner ur offshore-verksamheten. Det är den här delen som förväntas vara den största tillväxtdrivrutinen framöver. Den amerikanska banken Citigroup bidrog positivt, med ett starkt rörelseresultat och en god avkastning på bankens investeringar.

I motsatta änden drog de mer defensiva bolagen ner, såsom läkemedelsjätten Novo Nordisk och China Mobile. Det kinesiska mobilbolagets resultat för tredje kvartalet var bra, men utvecklingen och marginalerna till följd av lanseringen av 5G var en besvikelse.

I SKAGEN Vekst håller förvaltarna på med en större konsolideringsprocess. Portföljen fokuserar på de bästa idéerna och därför sålde fonden ut från ett antal innehav under kvartalet, inklusive Beazley, China Life, Molson Coors, Danske Bank och Telia.

I gengäld köpte fonden in i tre nya svenska bolag. Essity, som producerar hygienprodukter för hotell- och restaurangbranschen och har haft ett tufft år på grund av fallande efterfrågan. Aktien har en attraktiv uppsida, eftersom dessa branscher förväntas komma tillbaka starkt de närmaste åren.

Det svenska stålverket SSAB är också nytt i portföljen. Aktien har underpresterat efter att ett eventuellt förvärv av den holländska stålproducenten Ijmuiden Works ännu inte har genomförts. Oavsett om denna övertagande äger rum eller inte, anser ledningsgruppen att marknaden har förbisett möjligheterna i aktien när ekonomin kommer på fötter igen.

Dessutom deltog SKAGEN Vekst i noteringen av Scandinavian Biogas, som växer stadigt och kan köpas till ett attraktivt pris på noteringsdagen.

SKAGEN Global

Fjärde kvartalet var svårt för SKAGEN Global med -0,04 procents avkastning mot 4,41 för jämförelseindex.

Flera av fondens innehav gav goda resultat under perioden: lyxkoncernen LVMH drevs av konsumenternas hopp om ett vaccin snart skulle göra det möjligt att resa och handla igen. Halvledartillverkaren ASML och Samsung Electronics utnyttjade marknadens optimism kring en global ekonomisk återhämtning.

Det var särskilt Home Depot, Adobe (en av de bästa bidragsgivarna under året) och Baxter International som drog ner under kvartalet. I de två första fallen gjorde aktieägarna en vinst, medan marknaden var negativ till Baxter.

Fonden förvärvade sex nya bolag under kvartalet, inklusive järnvägsbolaget Canadian Pacific, som har goda möjligheter till tillväxt och begränsad konkurrens.

Å andra sidan såldes sju bolag ut under perioden, inklusive Baxter, som inte visar några tecken på förbättring efter en period med mycket ojämna resultat.

Läs mer i fondernas statusrapporter

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up