Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Fyra av SKAGENs fem fonder slog marknaden i februari

den 16 mars 2021

De globala aktiemarknaderna vände uppåt i februari med stöd av resultatrapporter och vaccinutrullning. Men i USA överskuggades optimismen kring vaccinbeskeden av stigande räntor och inflationsoro, vilket bland annat minskade inflödet till tillväxtmarknaderna under perioden. Och för första gången på tre månader utvecklades tillväxtmarknaderna sämre än globala aktier.

Oron till trots fortsatte investerare att handla världen över och de globala indexen lyfte till nya höjder. Allt fler tror nu på en rotation in i värdeaktier med möjligheten för högre obligationsräntor och stigande inflation.

Fyra av SKAGENs fem aktiefonder presterade bättre än sina jämförelseindex i februari. Allra bäst gick det för SKAGEN Focus och SKAGEN Vekst som överträffade sina index med 4,7 procent respektive 3,4 procent.

SKAGEN Focus

Vår högkoncentrerade aktiefond SKAGEN Focus som investerar i små och medelstora bolag levererade en stark avkastning både i absoluta och relativa tal. Fonden steg med 6,7 procent, vilket innebar ett fint försprång mot index som avkastade2,1 procent under samma period.

Fondens största innehav, den kanadensiska kopparproducenten Ivanhoe Mines, var också månadens bästa. Förutom att företaget gynnades av stigande kopparpriser tog de också rejäla kliv mot ett färdigställande av det stora koppargruvprojektet Kamola-Kakula i Demokratiska Republiken Kongo.

Uppåt var det även för det undervärderade amerikanska kommunikationsföretaget Avaya, delvis tack vare en oväntat snabb övergång till molnbaserade lösningar.

En nykomling i fonden var det kanadensiska förpackningsföretaget Cascades som enligt förvaltarteamet är en oupptäckt pärla i en framtida cirkulär ekonomi. Där finns en rad katalysatorer som kan leda till att aktien omvärderas framöver.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst, som består av nordiska och globala aktier, gjorde också bra ifrån sig i februari. Fonden steg med 5,6 procent, mot 2,1 procent för jämförelseindexet.

Utvecklingen drevs främst av fondens exponering mot råvaror. Industrikoncernen Norsk Hydro och det svenska metallföretaget Boliden bidrog till följd av gynnsamma marknadspriser och en solid efterfrågan på företagens produkter. Även finansföretagen hade positiv inverkan. Här utmärkte sig framför allt amerikanska Citigroup, som levererade ett bra resultat till följd av upplyftande besked om återöppnandet av ekonomin och inte minst den högre räntan.

I motsatt ände av spektrumet fanns den danska vindturbintillverkaren Vestas, som tyngdes av sämre intjäningsutsikter för 2021. Under månaden sålde SKAGEN Vekst sina aktier i verkstadskoncernen ABB och investerade i stället i det finsk-norska IT-företaget TietoEvry. Företaget har använt coronanedstängningen till att expandera ytterligare i Norden – en utveckling som mycket väl kan fortsätta när världen gradvis öppnar igen.

SKAGEN Global

Vår globala aktiefond SKAGEN Global överträffade också index i februari när den steg med 4,2 procent, medan indexet fick nöja sig med en uppgång på 2,1 procent.

Rapportperioden var gynnsam för portföljbolagen som överlag presenterade lovande resultat. Toppbidraget var det familjekontrollerade skönhetsföretaget Estée Lauder som smidigt navigerat sig igenom pandemin. Bland annat har de lyckats flytta fram sina positioner på den asiatiska marknaden och stärka sina digitala försäljningskanaler.

Månadens största sänke var det amerikanska dataanalysföretaget Verisk Analytics, som uppvisade fina framgångar på försäkringssidan medan omsättningen inom energi och finansiella tjänster var en besvikelse vilket drog ned den samlade bilden.

Under perioden togs inga nya aktier in i fonden och inga innehav avyttrades.

SKAGEN Kon-Tiki

Med en avkastning på 1,7 procent var vår tillväxtmarknadsfond SKAGEN Kon-Tiki också bättre än sitt index, som bara steg med 0,7 procent i februari.

Även i SKAGEN Kon-Tiki svarade Ivanhoe Mines för det största positiva bidraget i gott sällskap av ett annat gruvprojekt – kanadensiska Turquoise Hill. I båda fallen var det de nästintill euforiska förväntningarna på en elektrifieringsrevolution som gav skjuts åt aktiekurserna.

Nedåt var det däremot för LG Electronics som efter flera månader i medvind backade något. Orsaken var oro över koncernens omstruktureringsplaner som bland annat innefattar den förlusttyngda mobildivisionen.

SKAGEN Kon-Tiki sålde innehavet i det brasilianska oljebolaget Petrobas på grund av ökad osäkerhet sedan landets president Jair Bolsonaro uttryckt missnöje med bolagets vd. Förvaltarteamet anser att en sådan ökad statlig inblandning inte bara är dålig för Petrobas utan för hela Brasilien.

SKAGEN m2

Fastighetsfonden SKAGEN m2 var den enda av våra fonder som gick sämre än index i februari. Fonden steg med 1,1 procent, jämfört med 4,0 procent för jämförelseindexet.

Månadens bästa bidrag i fonden var det Hongkongbaserade konglomeratet Cheung Kong Asset Holding som uppvisade en övertygande utveckling. Näst bäst var den amerikanska husoperatören UMH Properties, följt av magasineringsföretaget Shurgard.

Sämre gick det för japanska Keihanshin Building, som hyr ut kontorslokaler i större japanska städer, då bolaget  tyngdes av ett uppköpsbud som inte gick igenom. Däremot var det positivt att styrelsen presenterade flera bra förslag i februari, däribland ett aktieåterköpsprogram.

Börsen

Första kvartalet: Uppgången fortsatte

Stämningen bland investerarna på utvecklade marknader var hög, i takt med centralbankernas signaler ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Februari: Marknaderna fortsatte att överraska

De globala aktiemarknaderna ångar på med oförminskad styrka. Starka resultatrapporter och fortsatt ...

Januari: Globala marknader fortsatte uppgången

Marknadsoptimismen är fortfarande hög och har drivit de globala aktierna uppåt i januari. För ...

Alexandra Morris: Detta blir viktigt i 2024

Vad bör man som investerare tänka på -och vad kommer att prägla marknaderna under 2024? Det är ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up