Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Bra utveckling på börserna i november

Det var en bra månad på börserna av flera anledningar. Den amerikanska centralbanken signalerade att takten i räntehöjningarna troligen kommer att minskas. Tillväxtmarknaderna slår de utvecklade marknaderna, särskilt för att investerare börjar räkna med att Kina lättar på sin nolltolerans mot Covid. Det ledde till den mest betydande uppgången på en månad på den kinesiska aktiemarknaden sedan slutet av 1990-talet.

Fastighetsmarknaden avslutade också månaden med positiva siffror. Generellt ser vi fortfarande stark efterfrågan och tillväxt på topplinjen, men fastighetslånen blir dyrare med höjda räntor, och det är just det som börjar spilla över i de högst belånade fastighetsbolagens resultat.

Alla SKAGENs fonder levererade positiv avkastning i november och fyra av fem aktiefonder levererade bättre avkastning än sina respektive jämförelseindex.

Läs samtliga månadsrapporter här.

SKAGEN Kon-Tiki

Tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki slog sitt jämförelseindex med en avkastning på 11,6 procent jämfört med indexets 10,8 procent i november.

De största bidragsgivarna för månaden var det kinesiska försäkringsbolaget PingAn, det holländska IT-företaget Prosus och det Sydafrikanska multimediakonglomeratet Naspers. Alla bolagen har det gemensamt att de har en stor exponering mot Kina och därmed kommit ikapp månadens kinesiska börsrally. Ping An steg 46 procent då investerare förväntar sig att bolaget, både direkt och genom sina investeringar, kommer att dra avsevärt nytta av en återöppning av Kina.

I motsatt ände av skalan var det stormarknadskoncernen GPA, energibolaget Raizen och massaproducenten Suzano som utvecklades sämre. Alla tre bolagen är börsnoterade i Brasilien, som fick motgångar efter valet av president Lula och oro kring landets finanspolitik.

SKAGEN Kon-Tiki köpte in sig i tre nya bolag under november, Banco do Brasil, den brasilianska halvledartillverkaren TDMC och det tidigare portföljbolaget Vietnam Opportunity Fund. SKAGEN Kon-Tikis portfölj handlas nu till cirka 6x intjäningen för 2022 och 0,8x P/B. Det är ungefär hälften av värderingen av tillväxtmarknadsindexet MSCI Emerging Markets.

Läs intervjun med Fredrik Bjelland på Placera.se: Värdebolagsjakt på tillväxtmarknaderna.

Läs hela rapporten för SKAGEN Kon-Tiki här.

SKAGEN Focus

Den globala SMB-fonden SKAGEN Focus levererade dubbelt så hög avkastning i november jämfört med jämförelseindex. SKAGEN Focus avkastade 7,8 procent i månaden, medan indexet gav en avkastning på 4,0 procent i november.

Den bästa bidragsgivaren var det japanska konglomeratet Panasonic, som lanserade en ny batterifabrik i USA. Omvänt var det fondens massaproducenter som drog sig tillbaka, drivet av en förväntan om prisfall.

Förvaltarna sålde sina innehav i den japanska banken Resona Holdings efter att aktien nådde sitt kursmål efter en förbättrad tillgångsallokering. I gengäld köpte fonden sig in i det schweiziska bolaget Accelleron, som ABB nyligen sålde av, en aktie som handlas till en betydande rabatt till verkligt värde.

Missa inte Jonas Edholm i intervju med Dagens Industri - läs mer här (pren).

Läs hela rapporten för SKAGEN Focus här.

SKAGEN Global

Den globala aktiefonden SKAGEN Global levererade en avkastning på 5,8 procent i november jämfört med jämförelseindexets 4,0 procent.

Trots att SKAGEN Global inte har någon direkt exponering mot Kina eller kinesiska aktier, gynnades fonden ändå av den långsamma uppmjukningen av Kinas nolltoleranspolicy mot Covid. Fonden är indirekt exponerad mot den enorma kinesiska konsumentmarknaden genom investeringar i välkända varumärken som Nike, Hermès och Esteé Lauder, som alla gick bra under månaden.

Fondens största bidragsgivare var rederiet DSV, som såg en uppgång efter att bolaget tillkännagav ett aktieåterköpsprogram. Det sämsta bidraget kom från det amerikanska mjukvaruföretaget Intuit, som kan rapportera om en betydande nedgång i företagets Credit Karma-division. Fondens portföljförvaltare kommer att dela nyheter om eventuella förändringar i portföljen vid nästa kvartalsuppdatering.

Läs hela rapporten för SKAGEN Global här.

SKAGEN m2

Den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 levererade en positiv avkastning på 1,7 procent i november, medan jämförelseindex uppnådde 4,8 procent under samma period.

Det bästa bidraget kom från några av förra månadens största negativa bidragsgivare. Fastighetsbolaget ESR var bäst, följt av Capitaland Investment Management. I andra änden var det den brasilianska logistikoperatören LOG som drog ner mest. SKAGEN m2 har fortfarande ett gediget fokus på motståndskraftiga bolag inom trenddrivna delsegment inom fastighetsbranschen.

Läs hela rapporten för SKAGEN m2 här.

SKAGEN Vekst

Den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst slog sitt jämförelseindex i november och uppnådde en avkastning på 7,1 procent under månaden jämfört med 5,5 procent för indexet.

SKAGEN Vekst gynnades av framstegen i Kina och även här var det Ping An som var den bästa bidragsgivaren till fonden under november månad.

Läs hela rapporten för SKAGEN Vekst här.

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up