Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

Börsoptimismen fortsatte i maj

Aktiemarknaderna fortsatte att vara optimistiska om att Covid-19-pandemins effekter på den globala ekonomin inte kommer att bli långvariga. I takt med att fler länder öppnade upp och massiva stödpaket införts, återvände investerare till börsen. Priset på WTI-oljan gick upp över 80% - maj var den bästa månaden sedan statistik började föras för den amerikanska råoljan, även om stigningen var från extremt låga nivåer.

SKAGEN Global

SKAGEN Global överträffade sitt jämförelseindex under månaden. Allra bäst presterade det amerikanska, familjekontrollerade transport- och logistikbolaget Old Dominion Freight Line. Specialförsäkringsbolaget Beazley, som påverkades av oron för förluster i spåren av nedstängningarna under pandemin, bidrog däremot negativt. Det har dock börjat ljusna för försäkringsbranschen efter flera år med förluster.

Två nya bolag togs in i portföljen (mer om detta senare), och Medtronic, Schindler och Hiscox såldes ut ur portföljen för att finansiera andra innehav med mer lovande långsiktig potential. Förvaltarna sålde även ut Equinor efter att aktien stigit från den låga nivå då den köptes. 

SKAGEN Kon-Tiki

Den globala tillväxtmarknadsfonden SKAGEN Kon-Tiki slog sitt jämförelseindex under månaden med goda bidrag från cykliska innehav. Indiska Mahindra & Mahindra, som tillverkar fordon och jordbruksutrustning, steg kraftigt när produktionen i landet återupptogs. Det mongoliska koppargruvbolaget Turquoise Hill Resources gynnades av stärkta råvarupriser. Vår sydkoreanska batteritillverkare Samsung SDI fick en skjuts upp av den stora efterfrågan på elbilar och nya stödpaket från EU.

På minussidan hamnade de mer defensiva bolagen Ping An Group, Samsung Electronics och Naspers. Deras långsiktiga bidrag till fonden är dock fortsatt starka.

Fonden sålde ut innehavet i State Bank of India till förmån för aktier med mer attraktiv avkastningspotential på sikt.

SKAGEN Focus

Den högkoncentrerade globalfonden SKAGEN Focus genererade solid absolutavkastning i maj då flera av fondens innehav rapporterade goda resultat. Till dessa hörde dryckesproducenten Stock Spirits, vars ökade försäljning i butiker kompenserade för den minskade omsättningen på restauranger och barer. Även innehavet i telekombolaget Avaya gick starkt, gynnat av att allt fler har arbetat på distans. Allra bäst gick det för det kanadensiska gruvbolaget Fortuna Silver under månaden. Stigande silverpriser och fortsatta framsteg med Fortunas guldprojektering i i norra Argentina fick aktiekursen att stiga.

Ett nytt bolag i portföljen är den amerikanska cement- och byggmaterieltillverkaren Eagle Materials. Företaget har en fördelaktig lokalisering i centrala USA och är skyddat från press från import. Eagle gynnas också av USA:s ökade infrastrukturbudget. Med riktigt attraktiva värderingar nu, kunde förvaltarna öka innehaven i Citizens Financial och South Korean KB Financial. Positionerna i Telecom Italia och China Unicom trimmades.

SKAGEN m2

Maj månads bästa bolag i den prisbelönta fastighetsfonden SKAGEN m2 hör till de sektorer som påverkats minst av pandemin – i linje med fondens defensiva tillväxtstrategi. Svenska logistikspecialisten Catena, liksom bostadsbolagen Kojamo och LEG Immobilien är några av dessa.

De sämre bidragen kom från två bolag i Hongkong: Far East Consortium och Cheung Kong Asset Holding. Båda påverkades negativt av turbulensen kring den nya säkerhetslagen som de kinesiska myndigheterna vill införa. I slutet av månaden återhämtade sig fastighetsmarknaden i Hongkong något, men handlades fortsatt till rabatt.

Efter korrektionen förblir utsikterna för fastigheter goda på sikt. Det är viktigt att förvalta aktivt och göra goda aktieurval eftersom polariseringen mellan olika segment förtsätter att vara stor. Oavsett den kortsiktiga utvecklingen för ekonomin och fastighetsmarknaden, kommer tillgångsslaget globala fastigheter långsiktigt att gynnas av starka globala krafter såsom urbanisering och demografiska förändringar.

SKAGEN Vekst

Förnybar energi gav goda bidrag till den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst i maj, genom bolag som Bonheur och Vestas Wind Systems. På minussidan återfinns Hongkong-noterade CK Hutchison och China Mobile.

Marknaden har återhämtat sig sedan botten i mitten av mars, men SKAGEN Vekst förvaltare ser ytterligare potential i många cykliska bolag. Det gäller särskilt namn inom finans och råvaror. Därför ökade fonden exponeringen mot de befintliga innehaven i dessa sektorer och tog in två nya bolag i portföljen: det kinesiska försäkringsbolaget Ping An och gruvbolaget Ivanhoe Mines.

Läs mer om fondernas utveckling i våra statusrapporter.

 

Börsen

Alexandra Morris: Var på vakt för vad som döljer sig under den stigande aktiemarknaden

Globala aktier fortsatte uppgången under andra kvartalet, men färre aktier står för avkastningen. ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om Börsen

Trött på val? Fokusera på långsiktiga fundamentala förhållanden

Trots att nyhetsrubrikerna domineras av val globalt, är påverkan på de sammanlagda investeringsavkas ...

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ...

Andra kvartalet: Utmanande investeringsklimat med ljusglimtar

Efter en stark maj månad på den globala aktiemarknaden blev juni mer utmanande. Osäkerhet präglar ...

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up