Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Bild på Kristoffer Stensrud
Kristoffer Stensrud var en sann visionär och en unik investerare som var helt central i etableringen av SKAGEN Fonder. Han var en av arkitekterna bakom den aktiva värdebaserade investeringsfilosofin som många minns som de tre U:erna.

Våra varmaste tankar går till Kristoffers fru Signe Anne och deras barn.

Kristoffer var med och grundade succén SKAGEN Fonder 1993 och var en enastående och unik person inom nordisk kapitalförvaltning. Han var allmänt känd som en av sin generations största aktiva investerare i Norden generellt, och i Norge speciellt.

Konträr visionär

Kristoffer var hjärnan bakom lanseringen av flera av SKAGENs fonder och var även arkitekten bakom SKAGENs investeringsfilosofi, som handlar om att hitta bolag som är undervärderade, underanalyserade och impopulära ("upopulære"), mer känt som de tre U:erna. Han var ansvarig för fonden SKAGEN Vekst från 1993 fram tills SKAGEN Global lanserades 1997. Sedan stod han vid rodret för SKAGEN Kon-Tiki, från dess att fonden lanserades 2002 fram tills till 2016.

Med Kristoffer som huvudförvaltare blev SKAGEN Kon-Tiki en av världens mest framgångsrika tillväxtmarknadsfonder. Tillsammans med Kon-Tiki teamet levererade han överavkastning till SKAGENs kunder under många år, och skapade mycket god avkastning för både nordiska och internationella kunder.

Kristoffers unika insikter, hans konträra tankesätt och modet att investera på mindre populära marknader var avgörande för hans stora framgångar som investerare.

- Den mest spännande utmaningen är att hitta kvalitetsbolag som är impopulära, eller verkar inom sektorer som för närvarande inte är marknadens favoriter, sa Stensrud som förvaltare av SKAGEN Kon-Tiki.

Kristoffer har vunnit flera internationella utmärkelser under sin karriär, bland annat Morningstars Årets portföljförvaltare och Årets investeringsdirektör av Fund Europe. Han fick AAA-betyg hos Citywire och 2014 erkändes Kristoffers mångåriga framgångar som investerare i Magnus Angenfelts bok "World's 99 Greatest Investors".

Värme och gästfrihet som ledstjärna

Kristoffer kom från en familj med bakgrund inom hotellbranschen. Där lärde han sig viktigheten av gästfrihet, ett område han tyckte fond- och förvaltningsbranschen hade oerhört mycket att lära:

- Gästfriheten, och hur viktigt det är, ärvde jag från min farmor. Alla är välkomna, vi dömer ingen. Vi har alltid lagt stor vikt vid demokratiska metoder.

Denna ledstjärna och Kristoffers värme, tillsammans med avkastning i världsklass, var helt avgörande för att SKAGEN skulle växa från att enbart förvalta kapital åt familj och vänner, till att bli en internationell succéhistoria. En historia i vilken Kristoffer Stensrud var helt central.

- Kristoffer var så mycket mer än grundaren av SKAGEN och en guru för kunder och kollegor. Han var en bildad man med ett sällsynt intellekt och med en stor medkänsla för sin omgivning. Han var unik, säger Timothy Warrington, VD för SKAGEN Fonder.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up