Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

Målning med en cigarrökande herre
Våra två största fonder SKAGEN Global och SKAGEN Kon-Tiki har varit tobaksfria ända sedan de startades 1997 resp 2002. Bild: Vilhelm Rosenstand, 1886. Av Peder Severin Krøyer, en av Skagenmålarna. Tillhör Skagens museum (beskuren/manipulerad).

Med syfte att främja övergången till en tobaksfri kapitalmarknad, är “Tobacco-Free Finance Pledge” ett initiativ som utvecklats i samarbete med bland andra FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (PRI) och ett flertal namnkunniga finansiella aktörer.

Varje år dör sju miljoner människor världen över på grund av tobaksrelaterade sjukdomar, och under det kommande århundradet beräknas tobak orsaka en miljard dödsfall – om inget görs.

SKAGEN har sedan länge engagerat sig för hållbara och ansvarsfulla investeringar. Alla SKAGENs fonder följer PRI:s principer, som vi undertecknade 2012. Sedan Storebrand blev SKAGENs nya ägare 2017, deltar vi i gruppens åtagande att investera i bolag som bidrar positivt till en hållbar utveckling.

–  Att investera hållbart är en del av SKAGENs DNA. Vi deltar i det här projektet som en naturlig förlängning av våra övertygelser och vårt agerande sedan länge. Våra två största fonder SKAGEN Global och SKAGEN Kon-Tiki har varit tobaksfria ända sedan de startades 1997 resp 2002. “Tobacco-Free Finance Pledge” är ett utmärkt initiativ som ger en meningsfull lösning på en stor global utmaning. Vi är stolta över att stötta det, säger SKAGENs investeringsdirektör Alexandra Morris.

Hållbarhet och ansvarsfulla investeringar i SKAGEN

Läs mer hos Tobacco Free Portfolios 

Not: Storebrand har tagit avstånd från investeringar i tobak sedan 2005 och har under mer än tio år visat att exkluderande av tobak inte behöver innebära minskad avkastning. Läs mer här.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up