Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

4 min lästid

USA ökade försprånget i augusti

den 6 september 2018

Hittills har 2018 varit ett utmanande år för tillväxtmarknaderna. Hotet om handelskrig och det ökade trycket på valutorna har bidragit till stora svängningar i aktiekurserna. Denna utveckling förstärktes ytterligare i augusti med den turkiska lirans fall och politisk oro i Argentina.

En utmanande månad i SKAGEN Kon-Tiki

Oron på tillväxtmarknaderna påverkade också SKAGEN Kon-Tiki. I synnerhet de turkiska och sydamerikanska bolagen i portföljen drogs med av den övergripande ekonomiska utvecklingen. Det gäller bland andra turkiska konglomeratet Sabanci Holding och de brasilianska bolagen Cosan och Marfrig. På den positiva sidan finns den koreanska teknikjätten Samsung Electronics. Marknaden tror på bolagets investeringar inom minneskort. Ericsson rapporterade starka resultat för andra kvartalet. Även det indiska kemibolaget UPL utvecklades positivt i augusti, efter nyheten om förvärvet av Arysta.

God avkastning för SKAGEN Global

SKAGEN Global hade en stark månad både absolut och relativt. Inte minst på grund av utvecklingen i Microsoft, DSV och Beazley, vilka bidrog mest till avkastningen i augusti. De tre sämsta bidragsgivarna var IRSA, Autoliv och Baidu, som alla drabbades av den ekonomiska osäkerheten i tillväxtmarknaderna. Portföljförvaltarna sålde sig ut ur Golar LNG och CK Asset Holding och minskade positionerna i Autoliv, Veoneer och Citigroup kraftigt. Detta beredde plats för två nya amerikanska bolag, JP Morgan och Accenture. Båda dessa bolag fokuserar på framtidssäkrade strategier och har visat att de är anpassningsbara.

Den starka utvecklingen i SKAGEN m2 fortsätter

Den globala fastighetsfonden SKAGEN m2 hade ännu en stark månad relativt och absolut. Fonden ligger väl framför sitt jämförelseindex trots att fastighetssektorn fortsatt är starkt påverkad av geopolitiska spänningar och kraftiga valutafluktuationer. Speciellt de europeiska, amerikanska och skandinaviska fastighetsbolagen i portföljen har fortsatt generera solida resultat och kurshöjningar. Föga överraskande hör fondens bolag i tillväxtmarknaderna till de sämsta bidragsgivarna under månaden. Det beror inte på företagsspecifika händelser, utan främst på den lokala ekonomins utveckling, nervositeten på tillväxtmarknaderna och den starka dollarn.

Danska bolag lyft i SKAGEN Vekst

I den nordisk-globala aktiefonden SKAGEN Vekst bjöd augustis ström av halvårsräkenskaper på positiva nyheter med goda resultat och starka balansräkningar. Månadens bästa bidragsgivare var det danska transport- och logistikbolaget DSV som redovisade ett starkt resultat för andra kvartalet och ett nytt aktieåterköpsprogram. Danska Vestas hade också en bra månad. Det största negativa bidraget var ryska Sberbank, som trots starka finansiella resultat för andra kvartalet drogs ned av en svag rubel och ökad geopolitisk osäkerhet i Ryssland. Portföljförvaltarna initierade en position i den norska matjätten Orkla i augusti. Bolaget har en en stark ekonomisk utveckling och prissätts mycket attraktivt jämfört med sina internationella konkurrenter.

Amerikanska uppgång påverkar SKAGEN Focus och SKAGEN Insight

USA har hittills varit dragloket på de globala aktiemarknaderna och har bland annat dragit ifrån Europa när det gäller avkastning. Det har satt sin prägel på avkastningen i augusti för den koncentrerade aktiefonden SKAGEN Focus, som är underviktad i USA i förhållande till sitt index. Utvecklingen innebär dock att flera av marknaderna utanför USA börjar se attraktiva ut. Fondens nya investering i den tyska dagligvarukedjan Metro genererade en av månadens bästa bidrag efter en lyckad omstrukturering. Metros aktiekurs steg i samband med nyheten om den nya majoritetsägaren EPGC, och bolaget hör till månadens bästa bidragsgivare. Det sydafrikanska gruvbolaget Gold Fields var tillsammans med italienska Unicredit och Telecom Italia, en av de sämre bidragsgivarna i augusti.

Uppgången på den amerikanska aktiemarknaden påverkade också den relativa avkastningen i aktivistfonden SKAGEN Insight, som även den är underviktad i USA. SKAGEN Insight investerar i undervärderade bolag som står under inflytande av aktivistinvesterare. Denna månads två bästa bidragsgivare, Armstrong Flooring och Conduent, är båda exempel på investeringar där påverkan från investerare fungerar. Båda bolagen visade starka halvårsresultat. Diebold Nixdorf och ThyssenKrupp var de största negativa bidragsgivarna.

I fondernas statusrapporter kan du läsa mer om portföljerna och utvecklingen i SKAGENs fonder.

USA

USA-Kina-dilemmat

Hur har omvändningen av kapitalflöden sedan pandemin påverkat aktiemarknaderna och vilka ... Läs artikeln nu arrow_right_alt

Mer om USA

Hur påverkas fonderna av valet i USA?

Den som hoppats på ett snabbt resultat i det amerikanska valet har uppenbarligen blivit besviken. ...

Investeringsdirektören: "Möjligheter i tillväxtmarknadernas problem"

Utvecklade marknader hade ett bra tredje kvartal, medan tillväxtmarknaderna fortsatte nedåt. Nu ...

Makrokommentar: Trump mot trenden

Marknaderna har utvecklats överraskande bra efter valet av Donald Trump. Men kan det fortsätta?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up