Till innehåll på sidan
Fonder chevron_right
Investera chevron_right
Om oss chevron_right
Lär dig mer chevron_right
Kontakta oss chevron_right

Innehållet på den här sidan är marknadsföring

2 min lästid

James Anderson

den 12 oktober 2023

I mitten av maj meddelades det att James Anderson återvänder till heltidsarbete inom investeringar. Anderson bröt sin tidigare annonserade pension för att arbeta som investerare på bolaget Lingotto Investment Management. Bolaget har stöd från Agnelli-familjen - känd som de italienska Kennedys - som äger moderbolaget Exor. Utöver detta har familjen investeringar i bland annat Fiat, Ferrari och fotbollsklubben Juventus. Anderson kommer att ansvara för en fond med fokus på innovation på både offentliga och privata marknader. 
 
Anderson blev känd för sitt arbete på Baillie Gifford, där han förvaltade Scottish Mortgage Investment Trust. Fonden växte genom tidiga teknologiinvesteringar i bolag som Tesla och Amazon. Under Andersons anställningsperiod från 2000 till 2022 gav fondens investeringar en avkastning på 1115 procent jämfört med referensindexets 354 procent. 
 
Förutom sitt arbete som förvaltare är Anderson styrelseordförande i investeringsbolaget Kinnevik AB. Bolaget utgör också en del av SKAGEN Veksts portfölj, som har varit investerat i bolaget sedan 2013. 
 
Oxford University lade grunden för Andersons karriär, där han avlade en kandidatexamen i historia. Senare tog han en masterexamen i internationella relationer efter studier i Italien och Kanada. Utöver sina roller som investerare och styrelseordförande har Anderson också en filantropisk verksamhet. Han är bland annat medlem vid John Hopkins University of Trustees, vars forskning han har donerat 100 miljoner amerikanska dollar till.

På Nyårskonferensen 2024 talar han under temat Flawed alpha: How inaccurate and outdated theory has misled us.

Anmäl dig till Nyårskonferensen här!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, som bland annat beror på marknadens utveckling, förvaltarnas skicklighet, fondernas riskprofil och förvaltningsarvoden. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar och valutakursförändringar. Det finns risker förknippade med investeringar i fonderna på grund av rörelser på aktie- och räntemarknaderna. Även konjunktur-, bransch- och bolagsspecifika förhållanden kan påverka avkastningen. Fonderna är denominerade i NOK och innan du investerar uppmanas du att läsa faktablad och fondprospekt. SKAGEN AS förvaltar fonderna enligt ett avtal med Storebrand Asset Management. En översikt över kostnader i fonderna finns på www.skagenfonder.se/kostnader.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar

Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Du kan när som helst säga upp prenumerationen via länken i mailen du mottar. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy här.

keyboard_arrow_up