Till innehåll på sidan
Placera i fonder chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakta oss chevron_right
2 min lästid

Den nya tidens aktiva ägarskap

– När så många investerar i indexfonder behövs en motvikt. Är aktieägaraktivism den nya formen för aktivt ägande, frågade advokat Andreas Mellbye vid öppningen av ett seminarium om aktivism i Oslo i slutet av maj.

Titel för seminariet var «Aktieägaraktivism – den nya formen för aktivt ägande?». Arrangör var advokatfirman Wiersholm. Intresset för temat var stort, och salen var fullsatt när Andreas Mellbye, Tomas Johansson och Simen Vier Simensen höll sina presentationer. Simensen har startat bolaget Explore Equity Partner som kommer att arbeta med aktivt ägande via minoritetsinvesteringar i Norden.

Står upp för minoritetsägarna

Denna form av ägande började i USA men blir alltmer utbredd i Europa, Japan och Australien. Tomas Johansson förvaltar aktiefonden SKAGEN Insight som «skuggar» de bästa aktivistkampanjerna globalt, med andra ord analyserar han och investerar i samma bolag som de bästa aktivisterna.

- Aktivister står upp för minoritetsägarnas intressen. De arbetar för att få till stånd bättre, och målet är att tjäna pengar genom att förbättra bolag, förklarar Tomas Johansson.

SKAGEN Insight gör egna analyser och utvärderar självständigt vilka bolag fonden väljer att investera i. Det är framförallt fem möjliga förbättringsområden han tittar på när han väljer ut bolag:

  1. Strukturella
  2. Strategiska
  3. Operationella
  4. Finansiella
  5. Bolagsstyrning

Som aktivistinvesterare arbetar man tillsammans med andra minoritetsägare och kommer med väl övervägda förslag till förbättringar. Genom att ställa kritiska frågor i styrelserummet bidrar aktivisterna till att genomdriva förändringar.

Så fungerar aktieägaraktivism

Traditionella aktivister kan beskrivas som aktiva investerare som går in i bolag med outnyttjad potential, för att få till stånd förbättringar. Dessa förbättringar leder vanligen till ett ökat värde på bolaget. Detta gynnar alla aktieägare.

En traditionell aktvistfond placerar i företag och utnyttjar aktivt sin rösträtt för att påverka och förbättra företaget i rätt riktning.

Läs mer:

SKAGEN Insight: Först ut med skuggaktivism

 

 

 

 

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Framtida avkastning kommer bland annat att bero på marknadens utveckling, förvaltarens skicklighet, fondens risk samt förvaltningsavgifter. Avkastningen kan bli negativ till följd av kursnedgångar. Faktablad och informationsbroschyrer (prospekt) för alla SKAGENs fonder finns på varje respektive fonds sida.

Prenumerera och få senaste nytt, analyser och inbjudningar
Genom att registrera dig accepterar du att SKAGEN registrerar din e-postadress för detta ändamål. Läs mer om SKAGENs Personuppgiftspolicy på vår hemsida.